comment 0

33. eli toiseksi viimeinen luku (5060 askelta), harmaa taival

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Viisikko tapaa Tamminiemen portilla ja lähtee tohinalla matkaan. Iltapäivälle on luvattu sadetta, mutta toistaiseksi sää on synkkyydestä huolimatta poutainen.

Tamminiemen kylkeen on hiljattain toteutettu uusi jalkakäytävä. Reitti onkin tarpeen, sillä Tamminiementiellä on paljon käyttäjiä. Kesäisin kadunvarsi on yleensä täynnä pysäköityjä turistibusseja, ja arkisin läpiajoliikenne on vilkasta. Nyt syksyisenä sunnuntaina kadulla on huomattavan rauhallista.

Heti Tamminiemen aidatun tontin jälkeen reitti kaartuu jälleen rantaan. Huvila-alueella tuntuu olevan mielenkiintoista historiaa joka puolella. Ohitamme Villa Solhemin rauniot ja muistelemme Helsingin kaupungin taidemuseossa näkemiämme näyttelyitä. Onkohan rakennus vihdoin päätetty purkaa? Nykyinen rantapuisto on aikoinaan kuulunut Meilahden kartanon puutarhaan, ja myös Saunalahden ylittävä Meilahden silta liittyy kartanohistoriaan – ensimmäinen silta tällä kohtaa rakennettiin yhdistämään Meilahden ja Munkkiniemen kartanoita. Viisikko kummastelee, että autoliikenne saa edelleen käyttää siltaa läpiajoliikenteeseen, vaikka aloitteita sillan rauhoittamisesta vain kevyelle liikenteelle on tehty jo vuosikymmenten ajan.

Meilahden rantapuistossa on oikein miellyttävää ja rauhallista kävellä. Meri on jatkuvasti näkyvissä avoimen ruovikon yli tai rantapuuston lomitse. Vastaantulijoita on vähän, varmasti lähinnä puhurista ja sateen uhkasta johtuen. Rannassa on vain yksi oleskelupaikka, pöytä- ja penkkiryhmille olisi varmasti enemmänkin kysyntää. Meilahden osuus päättyy uudelle alikulkutunnelille, joka osaltaan on mullistanut Meilahden rantareitin käyttöä: alikulkutunnelin myötä kapea rantareitti on arkisin työmatkapyöräilijöiden kansoittama. Näkyvyys mutkittelevalla reitillä on rajallinen, ja valitettavasti Varpu on omalla työmatkallaan todistanut myös vaaratilanteita.

Pikku Huopalahden avoimella rannalla tuuli käy voimakkaammaksi. Laajat puistoalueet ovat tällä säällä tyhjiä. Puistorakentaminen aiheuttaa paljon keskustelua. Nurmikentät yksittäisine jalopuineen voisivat sijaita missä vain. Jos puisto suunniteltaisiin ja rakennettaisiin nyt, osattaisiin toivottavasti paremmin hyödyntää esimerkiksi erilaisten rantabiotooppien mahdollisuuksia.

Viisikko ihmettelee entistä Tapanilan asemaa, ilmeisesti asemarakennus on siirretty tänne asukastilaksi. Rakennus sijaitsee hauskasti aivan rannassa ja erottuu ympäristöstään.

Viisikko saapuu autiolle Tilkantorille ja harmittelee, että aukio on parkkipaikkana eikä ympäröivien rakennusten kivijaloissa ole elävöittäviä palveluita. Vain yksi keskiolutkuppila kutsuu vierailulle avoimin ovin. Aukion selkeä kohokohta on paikka, jossa Mätäpuro laskee Pikku Huopalahteen. Siltasysteemi muotoon leikattuine puineen on alueen tärkeä maamerkki.

Pikku Huopalahden vastakkainen ranta on pääosin luonnonmukaisempaa rantametsikköä. Erityistä ihastusta herättää reitin muuttuminen hetkellisesti puulaituriksi. Sopivia taukopaikkoja ei reitin varrelta löydy – penkit ovat joko likaisia, märkiä tai värikkäiden kirvojen valtaamia. Saapuminen Munkkiniemen risteykseen on varsinainen antikliimaksi: rantareitti katkeaa tylysti Paciuksenkatuun ja Viisikko joutuu koukkaamaan lenkin liikennevalojen kautta, jotta pääsee takaisin Pikku Huopalahden rantaan. Onneksi pienvenesataman laiturilta löytyy loistava eväspaikka ja Viisikko kaivaa kahvit, teet ja korvapuustit esille.

Tauon jälkeen sää muuttuu kosteammaksi. Vain muutaman sadan metrin jälkeen joudumme keskeyttämään kuvauksen yltyvän sateen vuoksi. Mutta oikeastaan Sigurd Steniuksen puisto on ihan hyvä lopetuspaikka, tästä on enää yksi kuvausreissu Espoon rajalle!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s